Turmerik – je familija dzindzera tj. djumbira. Potice iz juzno-istocne Azije. Moze da se koristi svez ili se kuva 40 minuta pa susi u specijalnim pecima. Ima izrazito jaku narandzastu boju. Ulje turmerika na kozi ostavlja drec zutu boju i zato treba paziti da ne kapne na odecu. Koristi se u indijskoj kuhinji kao zacin i kao podloga curry zacinu u Evropi. Njegov pravi naziv je Haldi u Indiji, a kurkuma je naziv koji potice iz arapskog jezika i ime je i za safran i turmerik. Mnoge tradicionalne medicine preporucuju ovaj zacin (zacini su zapravo lekovi), kao sto ga preporucuje medicina iz oblasti Tamil Nadu (oblast pored Kerale) i ta medicina se zove Siddha. U Nepalu je njegovo koriscenje rasprostranjeno i tamo obilato raste i takodje se koristi kao sastavni deo kuhinje i tradicionalne medicine. U Juznoj Africi turmerik dobija zuckastiju boju. Koristi se u Indoneziji, Vijetnamu i na Thailandu kao deo thai kuhinje. U Siddha medicini se koristi narocito mleko sa turmerikom i zove se Manjal Pal i vrlo je korisno za smirenje temperature, groznice. Pasta od turmerika se koristi za otvorene rane kao antiseptik i za zaustavljanje krvarenja. Dokazano je da aktivni sastojak kurkumin ima antibakterijsko, antiviralno, antioksidantno, antinflamatorno dejstvo kao i dejstvo protiv rasta tumora.Kineska medicina ga odavno poznaje kao lek za razne infekcije, kao antispetik.
Napravljene su klinicke studije u kojoj je pokazano da je turmerik izuzetno dobar za kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega, artritis, za nervozu stomaka, protiv mucnine i za razne kozne bolesti.
Uticaj na rak
Epidemioloske studije pokazuju da frekventno koriscenje turmerika usporava rast raka prostate, grudi, pluca i debelog creva. Laboratorijski eksperimenti pokazuju da turmerik moze da bude prevencija formiranju raka. Istrazivanja su vodjena na univerzitetu u Teksasu. Istrazivanja su vrsena na misevima i ekstrapolirana na ljude. Napravljen je eksperiment koji je publikovan od strane “Biochemical Pharmacology, 2005). Celije raka grudi su ubrizgavane u miseve. Misevi su onda podeljeni u 4 grupe. Jedna je bila kontrolna. Drugoj su davali Taxol- lek za rak. Trecoj turmerik a cetvrtoj i taxol i turmerik. Posle pet nedelja samo pedeset posto iz “turmerik” grupe je razvilo rak pluca, 22% iz turmerik plus taxol grupe je razvilo rak pluca a 75 % iz taxol grupe je razvilo rak kao 95% iz kontrolne grupe kojoj nista nije davano.
Sad se postavlja pitanje kako to kurkumin iz turmerika deluje na sprecavanje raka?
Kurkumin deluje kao faktor koji sprecava transkripciju gena, tj replikaciju celija tumora tako sto ih jednostavno ugasi sprecavajuci njihov rast i invaziju.
Turmerik takodje deluje kao antioksidans koji ima protektivno dejstvo na celije debelog creva. Rak debelog creva je inace vrlo brz jer se tu celije najbrze repliciraju, samim tim i mutacija DNK je mnogo brza.
Takodje kukrumin podstice funkcije jetre.
Kurkumin oslobadja od reumatoidnog artritisa. Kao antioksidans, neutralise slobodne radikale, koji ostecuju celijske membrane.. To je narocito bitno kod reumatoidnog artritisa koji pravi bolove u zglobovima, inflamacije.
Pomaze kod cisticnih fibroza.